Makan Terbaik Untuk Ibu Berpantang akan menambahkan tenaga. Apabila bergelar ibu, kehidupan anda dengan bayi baru lahir memang memenatkan. Agak sukar untuk mendapatkan rehat dan senaman yang mencukupi. Begitu juga ddengan mengamalkan pemakanan yang baik. Tetapi penting untuk anda menjaga diri. Pilihlah makanan yang sihat dan ikutilah strategi pemakanan yang mudah untuk membantu anda bertenaga sepanjang masa.
Jenis Ikan
-Ibu dalam berpantang dilarang makan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental. Ilmu Perbidanan Melayu menggalakkan ibu-ibu untuk makan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.
-Selain ikan berbisa, jenis ikan yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan seperti ikan ikan kembung, tamban, cencaru atau tongkol serta makanan laut sepseri udang, sotong, kerang dan lain-lain jugak perlu dielakkan.
-Mengikut Petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup didalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.
Ulam-Ulaman
-Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun/ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi serat, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan. Selain ulam diatas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai di makan oleh ibu dalam berpantang, antaranya daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
Jenis Ayam dan Burung
-Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini di kukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.
Jenis Sayuran dan Buahan
-Ibu bersalin di larang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur/daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung,, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung. Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
Jenis Ikan
-Ibu dalam berpantang dilarang makan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental. Ilmu Perbidanan Melayu menggalakkan ibu-ibu untuk makan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.
-Selain ikan berbisa, jenis ikan yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan seperti ikan ikan kembung, tamban, cencaru atau tongkol serta makanan laut sepseri udang, sotong, kerang dan lain-lain jugak perlu dielakkan.
-Mengikut Petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup didalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.
Ulam-Ulaman
-Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun/ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi serat, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan. Selain ulam diatas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai di makan oleh ibu dalam berpantang, antaranya daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
Jenis Ayam dan Burung
-Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini di kukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.
Jenis Sayuran dan Buahan
-Ibu bersalin di larang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur/daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung,, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung. Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
Hari/Waktu Makan
|
Isnin
|
Selasa
|
Rabu
|
Khamis
|
Jumaat
|
Sabtu
|
Ahad
|
Sarapan Pagi
|
1 mangkuk sederhana muesli + 2 sudu besar kacang badam + 1 sudu besar
biji flax + susu rendah lemak
|
Smoothie Mangga + 1 cawan yogurt rendah lemak + 3 sudu besar susu soya
+ ½ cawan mangga + 2 sudu besar oat + 1 sudu teh sirap maple
|
2 keping roti mil/bijirin penuh + 1 sudu teh jem fig (tanpa gula
tambahan_ + ½ cawan strawberi (dihiris) + 1 gelas susu rendah lemak
|
½ mangkuk besar bubur lambuk (menggunakan daging cincang tanpa lemak
dan susu rendah lemak) + 1 telur setengah masak
-1 gelas air suam
|
1 mangkuk sederhana muesli + 2 sudu besar kacang badam + 1 sudu besar
biji flax + susu rendah lemak
|
4 sudu besar oat direbus bersama ½ biji epal hijau + 1 sudu teh gula
perang. -1 gelas susu rendah lemak
|
1 cawan susu rendah lemak + 2 scoop aiskrim vanila rendah lemak + 1
susu besar kacang badam + 2 biji kurma + 1 sudu besar madu.
-Susu kocak (milkshake)
|
Makan Tengahari
|
2 senduk rata nasi putih + 1 cawan sayur hijau berdaun (sawi/ bakchoy/ kailan) + 1 ekor ikan kembung
(masak singgang)
-1 gelas jus oren (tanpa gula tambahan)
|
1 keping roti pita mil penuh + ½ tin tuna (dlm minyak zaitun) + salad
(campuran daun salad, tomato ceri, lobak merah, avokado)
-1 gelas air suam
|
Salad Udang
150g udang besar (direbus) + ½ biji avokado (dipotong tebal) + 3 helai
daun salad + 1 sudu besar mayonis rendah lemak + 1 sudu besar keju kambing
pasteur (diparut) + 1 sudu teh jus lemon.
-1 gelas air suam
-1 biji buah oren
|
100g mi udon + 100g salmon salai + ½ cawan taugeh + ½ cawan kubis bulat
(dihirs)
-1 gelas jus oren (tanpa gula tambahan)
|
2 senduk rata nasi perang + ½ ekor ikan siakap (distim) + 1 cawan sayur
hijau berdaun (sawi/bak choy/kailan)
-1 gelas air suam’
-1 biji buah oren
|
2 biji sederhana kentang jaket + ½ cawan ayam rebus + 1 sudu besar
mayonis rendah lemak + 1 daun salad (dihiris halus) + 1 sudu teh daun bawang
(dihiris halus)
-1 gelas air suam
-1 biji buah epal hijau
|
1 senduk rata nasi basmati (dicampur 1 sudu teh marjerin) + 1 sudu
besar kacang walnut + 2 potong ikan tenggiri (masak kunyit) + 1 sudu besar
yogurt rendah lemak dicampur 1/ cawan zukini
|
Snek Petang
|
1 pisang emas + 1 sudu besar kismis
|
1 sudu besar serbuk koko + 1 gelas susu rendah lemak
|
1 cawan yogurt rendah lemak
|
1 hidangan minuman segera tinggi serat
|
1 keping roti rangup (crispbread) + 1 keping keju cheddar
|
2 keping biskut tinggi serat
|
½ cawan campuran kacang & buah kering
|
Makan Malam
|
120g daging (tanpa lemak dipanggang) + i biji kentang sederhana
(dibakar) + 1 cawan sa yuran hijau (direbus)
-1 gelas air suam
|
2 senduk rata nasi perang + 100g dada ayam (direbus) + campuran sayur
paprika merah, paprika kuning, paprika hijau (dibakar)
-1 gelas air suam
-1 biji buah pir
|
Bihun Sup Ayam
½ paket bihun + 50g dada ayam (direbus) + ½ cawan lobak merah (dihiris)
+ ½ cawan saderi (dipotong kiub) + ½ cawan tomato (dipotong kiub).
-1 gelas jus campuran epal hijau, oren & saderi
|
2 senduk rata nasi putih + 2 keping ikan jenahak masak asam rebus + 1
cawan sawi (direbus)
-1 gelas air suam
|
2 senduk rata nasi putih + 1 senduk kari kentang + 2 senduk sawi goreng
di campur ½ cawan ikan bilis.
-1 gelas air suam
|
2 senduk rata nasi putih + sayur goreng campur (½ cawan putih jagung + ½
cawan brokoli + ½ cawan bunga kubis + ½ cawan cendawan straw + ½ cawan kacang
sepat)
-1 gelas air suam
|
1 cawan spaghetti mil penuh + 1 cawan tomato (dipotong kiub) + 150g
daging ayam cincang + 1 sudu besar minyak zaitun
|
Meletakkan herba atau rempah satus ke dalam makanan dan minuman ibu adalah amalan yang terbaik demi kesejahteraan dan kesihatan.
No comments :
Post a Comment